De bouwmarkt

De geur van koffie is mijn antoniem voor anticipatie. Wanneer de introverte ochtend zich aandient sta ik toe niets van mezelf te verwachten. Ik mag volledig naar binnen gekeerd naar buiten staren. Ik mag op mijn bank zitten en kijken naar de wereld die langzaam opstart buiten mijn raam.
De ochtend rolt over de introvert, zoals Janine Abbring over Claudia de Breij toen ze in Zomergasten verkondigden: “introvert te zijn als ze alleen thuis is.” Ze lachte het vol ongeloof weg. Dat doet de ochtend vol introversie ook. Het lacht de verwachtingen weg die ik aan mezelf stel aangaande de dag. Het veegt de onzichtbare inkt uit waarmee ik in gedachten de wereld lonk. De ochtend is niet voor realisten. De ochtend is bij uitstek introvert en dromerig.
Die klassieke conditionering op koffie, waarbij ik acuut alle verwachtingen van me af voel vallen, komt op dit moment slecht uit. Ik sta namelijk in een bouwmarkt, en het ruikt hier naar koffie. Bouwmarkten vragen heel veel anticipatie van mij. Dit is geen plek om passief voor me uit te staren. Ik dwaal door de lange gangpaden. De geur van koffie trekt op. Hier ruikt het naar handenarbeidlokaal. Naar verzaagd hout en verpakkingsmateriaal. Het kriebelt aangenaam in mijn neus. Mijn hoofd klaart op. Ik moet iets doen. Ik moet iets repareren.
Het is, zo blijkt soms, heel belangrijk invloed op je leven uit te oefenen middels hamers en nijptangen. Daar waar ik er op andere vlakken een potje van maak, kan ik met een handleiding iets volstrekts nutteloos in elkaar zetten, of repareren. Ik kan me een onvermoeide aspirant klusser wanen. Ik passeer talloze bouten en apparaten. Gegalvaniseerd lees ik. Wat kan roesten wordt bedekt. Zijdelings lonkt een mega verpakking tiewraps. Er is nog nooit iets geweest dat niet op te lossen valt met een tiewrap.
Ik laat een langwerpig ijzeren staaf met gaten door mijn handen gaan. Ik heb geen idee waar het voor dient. Eigenlijk heb ik bij het meeste hier geen idee. Dat stelt me gerust. Te weten dat wat er ook aan de hand is, er een toepassing is. Met een handleiding.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s