De SOA I

Ik roer met een groot uitgevallen wattenstaafje secondelang langs de slijmvliezen van mijn vagina. Volwassen zijn is hard werken, zo blijkt maar weer. Al denkt mijn buurjongen daar anders over.
‘Het is veel leuker om groot te zijn. Als kind mag je niks,’ mopperde hij vanmorgen. Daarna propte hij met grote snelheid de inhoud van een pakje rozijnen in zijn wang. Ik sprak hem niet tegen maar bevestigde ook niets. Groot zijn is anders, maar niet minder eenzaam.
Ik roer het stokje van links naar rechts. De gebruiksaanwijzing van mijn test ligt uitgevouwen op de gesloten wc-klep. Dat ik in een openbaar toilet sta maakt me niets uit. Ik zie het als een grote vooruitgang dat vrouwen een soa-test tegenwoordig zelf kunnen uitvoeren. Waar ze dat maar willen. De vleesafdeling van de supermarkt leek me wat ver gaan, en daarom sta ik nu hier: in het toilet van een tankstation.
Mijn schoenzolen plakken aan de kleverige urine op de vloer. Ik roer met het staafje en ik voel me bevrijd. Feministischer dan dit wordt het niet. Ik hoef mijn broek niet meer achter een vergeeld gordijn te laten zakken, terwijl de dokter zijn mollige, harige mannenvingers in een paar rubberen onderzoekshandschoenen laat glijden. Zijn vragen moest ik nog wel even beantwoorden. Daar ontkwam ik niet aan.
‘Hoeveel seksuele partners hebt je het afgelopen jaar gehad?’ vroeg hij. Alsof het een plastische daad betrof. In gedachten telde ik. Er was Maartje met haar krullen, die als dwarrelende sneeuwvlokken over mijn gezicht bleven vallen. Ik dacht aan Pim en zijn zoenen, die vrouwelijk voelde maar niet waren. Zo ook zijn heupen, die met stootvaste tred bezit namen van een moment dat ik later zou aanduiden als: ik had het kunnen weten. Wat ik dan precies had kunnen weten weet ik alleen nog niet zo goed. Ik dacht aan Maria, wiens zoenen ver weg voelde maar haar handen dichtbij. Te dichtbij zelfs. De dokter keek me ondertussen geduldig aan. Of apathisch. Dat was niet uit te maken.
‘Drie,’ antwoordde ik.
Dat aantal klonk uitgesproken ineens schrikbarend laag gezien de hoeveelheid tijd die ik nodig had om het antwoord te vinden. De dokter knikte met licht ongeloof zijn hoofd, keek even naar zijn beeldscherm maar noteerde niets. Hij zuchtte wel langdurig. Alsof hij hier ook geen zin in had.
Als hij me had gevraagd over Maria te vertellen dan had ik hem gedetailleerd verslag gedaan over het kuiltje in haar wang. Misschien zelfs over de smaak tussen haar benen. Hoe ze me stevig vasthield en haar vingers diep bij me naar binnen joeg. Hoe ze me teder in mijn nek zoende en haar hoofd op mijn rug liet rusten. Dokters stellen nooit de juiste vragen. Deze haalde enkel zijn neus op en keek passief naar zijn toetsenbord.
‘Mannen neem ik aan,’ zei hij. Hij vroeg het niet. Hij constateerde en ik zweeg.
‘Waren het sekswerkers?’
Ik staarde naar de ijzeren rand van de onderzoekstafel. Naar het pedaalemmertje op de grond.
‘Ik geloof het niet,’ antwoordde ik afwezig.
Over twee seconden zal ik het het wattenstaafje uit mijn lichaam trekken en in een speciale envelop stoppen. Mijn vaginale afscheiding ligt straks in een brievenbus. Een brievenbus die ergens aan de rand van een straat staat. Misschien gooit iemand er wel een rouwkaart bovenop. Ik neem me voor een brievenbus te zoeken vlak bij een bejaardenhuis. Waar de kans op rouwkaarten het hoogst is.
Zijdelings staar ik omlaag. Ik zou het wattenstaafje vluchtig langs de tegeltjes van de vloer kunnen halen om de doktersassistent een plezier te doen. Zodat zij ook eens een leuke dag heeft. ‘Mevrouw,’ zal ze zeggen. ‘We hebben een schrikbarende hoeveelheid soa’s bij u gevonden, en ook nog een paar levensbedreigende ziektes.’
Ik knoop mijn broek dicht. De gebruiksaanwijzing hang ik als liefdevol aandenken voor de volgende gebruiker aan het handdoekhaakje. Ik vraag me af hoeveel rozijnen er in mijn wang passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s