De jurk

Ze liet de jurk over haar hoofd glijden. Over de zongebruinde huid die nog plakkerig was van warm en zweet. De dunne stof bewoog subtiel mee onder haar bewegingen, en bleef even achter het elastiek van haar onderbroek hangen voor het tegen de achterkant van haar bovenbenen bleef rusten.
Juist in dat kwetsbare ogenblik keek ze me aan.
‘De wereld is gekrompen,’ zei ze.
Ik wende mijn blik af en keek naar mijn voeten. Bloot en zanderig.
Ik wist wat ze bedoelde. Ik wist dat ik het wist omdat mijn hart sneller begon te kloppen, en ik haar niet langer kon aankijken. Waar vroeger deuren en ramen hadden gezeten had nu een melkachtig wit de ruimte gegijzeld. Weggegumd geluk waaierde over ons uit als een zachte bries. Ik slikte mijn droog geworden keel.
‘Balina’ fluisterde ze, alsof haar liefkozing voor mij niet langer hardop uitgesproken mocht worden.
Dapper keek ik omhoog. Strijdvaardig misschien. Doodsbang vooral.
Ze stak haar lange sterke arm naar me uit. In gedachten verbond ik nog eenmaal de moedervlekken met een onzichtbare lijn aan elkaar zoals ik dat zo vaak had gedaan. Als een map naar een wereld die ze me nooit zou laten navigeren.
‘Balina.’ fluisterde haar ogen, maar er lag ditmaal geen troost in verscholen. Berusting wel. Iets dat zij al veel eerder had gevonden. Eentje waartoe ze had besloten voor ik ooit de kans had gekregen nader tot haar te komen, en nu stond ze daar. Haar arm nog steeds naar me uitgestoken, als een zichtbare grens die het einde van iets markeerde. Het eind van het begin waarin alles nog mogelijk was geweest.
Zonder iets te zeggen draaide ik me om en liet een zanderig spoor achter over de koele tegels, terwijl ik niet alleen de wereld, maar ook mijn hart voelde krimpen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s